fredag 11. februar 2011

HVEM VIL KRYPE BAKLENGS INN I FREMTIDEN?

Det er grunn til å tro at en sammenslåing av Aust- og Vest-Agder vil være et genialt sjakktrekk.   
For Vest-Agder! 

Begrunnelsen for dette er enkel, og kan belyses med tre synspunkter:

1     1   Budsjettkontroll.  Politisk og økonomisk makt handler for en stor del om antall mennesker. Det er ingen tvil om at Kristiansand vil bli Sørlandets hovedstad.  Spørsmålet som bør stilles er naturligvis hva som vil skje med de andre byene og stedene.

2     2   Urbanisering. De store byene vokser, de små forsvinner. Reiser man noen mil inn i landet både i ”aust og vest” finner man nedlagte skoler, butikker med planker foran dørene, og en sterk fornemmelse av fraflytting. Dersom Kristiansand blir den eneste magneten vil de neppe gi fra seg en eneste sjanse til å vokse.  De vil også få legal makt til å vokse. 

3       3  Et ord er ikke lenger et ord.  I alle fall ikke i politikken. Om man skulle bli enige om å dele rettferdig mellom ”aust og vest” antar jeg det går mindre enn en valgperiode før det meste går rett vest. NAV (fylket), Husbanken, Fylkesmann, Fylkeskommune (med forventet utløpsdato) Husbankens regionkontor, osv, vil være svært fristende for Kristiansand. For få år siden forsvant Tollvesenet, Forbrukerkontoret og Politimesterembetet fra Arendal. Kan noen gjette hvor de ble av?


Jeg mener på ingen måte å demonisere kristiansandere. Utviklingen er kun et utslag av rasjonalitet. Denne rasjonaliteten er global, menneskelig og begripelig. Like logisk som at krefter i Aust Agder lenge har ønsket å legge ned videregående skoler i Tvedestrand og Risør – for å flytte elevene til Arendal. Det ulogiske i denne rasjonaliteten er hvorvidt det er bærekraftig å drive og forflytte ungdommer timevis hver dag med buss. Og hva med Tvedestrand og Risør?

Hva er alternativet?  En liten gløtt i krystallkulen sier region. Regioner begynner å bli en del av språket vårt. Moderniteten krever store enheter, regioner kan vise muskler.  En region bør være større enn ”aust og vest” - 280 000 mennesker er i europeisk målestokk som en middels by. Alternativet etter mitt syn er å få med Telemark.

I løpet av noen år vil vi antakelig se Oslo(fjord) regionen forskanse seg som en økonomisk, administrativ og logistikkmessig enhet, bestående av Østfold, Oslo/Akeshus, Buskerud og Vestfold. Mange mennesker har allerede valgt å bosette seg i byer som Tønsberg og Larvik (pris) Jobbende i Oslo (lønn) for å kjøre 3 timer daglig med bil (tid). Rasjonalitet, men ikke bærekraft.

Og hva er da konklusjonen?  Dersom våre stortingsrepresentanter kunne finne mulighetenes kraft i form av fremtidsrettet planlegging, en liten titt i krystallkulen – så burde kanskje svaret være nettopp bærekraft. Robuste enheter i en region!

Dersom vi får med Telemark (se på kartet) vil vi kunne få tre likeverdige enheter – Skien/Porsgrunn, Arendal og Kristiansand. Og det beste ville være om det ble en fjerde, sammenbindende strukturell innlandsmagnet som kunne ivaretatt Setesdal / Øvre Telemark, og som kulturelt skulle ha mye å vinne sammen.

En slik plan ville gi en rettmessig fordeling av strukturelle og finansielle fordeler. Og ikke minst – vi kunne slippe denne flere hundre år gamle krangelen med og om Kristiansand. På godt og vondt.







     









3 kommentarer:

  1. er med deg. er ikke for sentralisering av makt. 1.initiativet og gjennomføringskraften er allikevel størst i "det nære" og "det som angår en". hver by/sted har sin sjarme og verdi og jobber hardt for seg og sitt, for å trives og overleve.
    2.urbanisering kan vi vel allikevel ikke helt snakke om i norge. sentralisering dog.
    kr.sand har plass til å vokse, men har de groove nok til å favne sin store fremtidige by(les:sørlandets hovedstad)?
    kr.sand er interessant. hver by sitt fortrinn. og hva de gjør det til... arendal har sine. og burde finne dem igjen.
    3.har selv pendlet i 3 år mellom øst og vest i oslo/bærum. én time hver vei... man venner seg til det.
    avstandene på sørlandet er ikke lange lenger...
    -oppfordrer, som deg, til å se inn i og rundt på sørlandet:), ikke til oslo.
    oslo og østlandet har sin egen groove...den er deres.
    gt

    SvarSlett
  2. Viktig at vi er modig nok til å tenke annerledes. Jeg er veldig enig i dine vurderinger. Mener at vi kan og bør bygge flere sterke regioner i sør norge, som sammen kan være en betydelig aktør også utover landets grenser. Vi kan da bidra til å vise at alt her i verden ikke handler om penger, men å bygge opp bærekraftige samfunnskulturer/strukturer. Dette kan igjen bidra til en mer fornuftig utviklingen ute i den store verden, som i veldig stor grad styrer mye av det som skjer hjemme på berget.

    SvarSlett
  3. Hva skjer med sammensettingen? Er det en seriøs ting?

    SvarSlett